Ιστορική Αναδρομή

Η ανάγκη για τη δημιουργία ενός ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος στην Κρήτη είχε προκύψει από νωρίς· γεωγραφικοί και δημογραφικοί λόγοι επέβαλαν να λειτουργήσει εδώ το τρίτο ελληνικό πανεπιστήμιο, ποικίλες όμως αιτίες καθυστέρησαν τη δημιουργία του. Το ιδρυτικό διάταγμα δημοσιεύτηκε το 1973. Έδρα του Πανεπιστημίου ορίστηκε το Ρέθυμνο, όπου αποφασίστηκε να παραμείνει η ενιαία ακόμα τότε Φιλοσοφική Σχολή και να εγκατασταθεί στο Ηράκλειο η Σχολή Θετικών Επιστημών.

 Η χρονική συγκυρία της δημιουργίας του Πανεπιστημίου Κρήτης στάθηκε ιδιαίτερα θετική· η κοινωνία διέθετε τη βούληση και τις δυνάμεις να ανανεωθεί. Έτσι, το πανεπιστήμιο προχώρησε από την πρώτη στιγμή σε καινοτομίες και σε γόνιμους πειραματισμούς. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης ευτύχησε από την αρχή να στελεχωθεί με καταξιωμένους επιστήμονες, πολλοί από τους οποίους ήρθαν από ευρωπαϊκά και αμερικανικά ιδρύματα, όπου ήδη απολάμβαναν τη διεθνή αναγνώριση. Οι πρώτοι καθηγητές που ανέλαβαν να οργανώσουν το Πανεπιστήμιο, αλλά και οι επόμενες γενιές, έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στη διαμόρφωση ευνοϊκών συνθηκών για την καλλιέργεια της έρευνας, τόσο εντός του Πανεπιστημίου, όσο και σε σύνδεση με ερευνητικά κέντρα.

Φιλοσοφική Σχολή (Ρέθυμνο): Δέχεται για πρώτη φορά φοιτητές το ακαδημαϊκό έτος 1977- 1978. Από το 1983, η Φιλοσοφική Σχολή λειτουργεί με 3 διακριτά πλέον Τμήματα: Φιλολογίας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας και Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών.


Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών (Ηράκλειο): Αρχικά ως Φυσικομαθηματική Σχολή δέχεται φοιτητές το ακαδημαϊκό έτος 1977-1978. Από το 1983, ως  Σχολή Θετικών Επιστημών, συνέχισε τη λειτουργία της με 5 διακριτά Τμήματα: Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας, Επιστήμης Υπολογιστών και Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών. Το 2002 η σχολή μετονομάστηκε σε «Σχολή  Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών». Το 1999 άρχισε να λειτουργεί το Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, ενώ το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών δέχτηκε για πρώτη φορά φοιτητές το ακαδημαϊκό έτος 2001-2002.

Σχολή Επιστημών Αγωγής (Ρέθυμνο): Ιδρύθηκε το 1995. Σε αυτήν εντάχθηκαν το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης και το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης, που λειτουργούσαν ανεξάρτητα από το 1984 – 85 και 1987 – 88 αντίστοιχα.

Σχολή Κοινωνικών Επιστημών (Ρέθυμνο): Ιδρύθηκε το 1984, αλλά άρχισε να δέχεται τους πρώτους φοιτητές το ακαδημαϊκό έτος 1987-1988, σε τρία Τμήματα: Οικονομικών Επιστημών, Κοινωνιολογίας και Ψυχολογίας. Το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης που ανήκει στην ίδια Σχολή δέχτηκε τους πρώτους φοιτητές το ακαδημαϊκό έτος 1999-2000.

Σχολή Επιστημών Υγείας (Ηράκλειο): Ιδρύθηκε το 1976 και άρχισε να λειτουργεί με το Τμήμα Ιατρικής το ακαδημαϊκό έτος 1984-1985, οπότε και δέχθηκε τους πρώτους φοιτητές.

Το έργο της διοίκησης του Πανεπιστημίου είχε ανατεθεί σε Διοικούσες Επιτροπές μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1987 που πέρασε στην αρμοδιότητα εκλεγμένων πρυτανικών αρχών.

register image

Διοικούσες Επιτροπές Π.Κ. 1973-1987

Στις Διοικούσες Επιτροπές είχε ανατεθεί το έργο της διοίκησης του Πανεπιστημίου μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1987 που πέρασε στην αρμοδιότητα εκλεγμένων πρυτανικών αρχών.

Έμβλημα - Συμβολισμός

Το έμβλημα του Πανεπιστημίου Κρήτης βασίζεται σε ελληνιστικό νόμισμα της Γόρτυνας (430-300 π.χ) και παριστάνει την Ευρώπη σε στάση στοχασμού, καθισμένη σε κλάδους ελαίας.


Το έμβλημα είναι σχεδιασμένο σε μετάλλιο από τη γλύπτρια Ασπασία Παπαδοπεράκη.

ΛΟΓΟΤΥΠΟ

Η απόφαση για την ανάθεση της σχεδίασης του εμβλήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης ελήφθη το 1992 µε απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου.

Πρύτανης ήταν ο καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής Γεώργιος Γραµµατικάκης και την παρακολούθηση του έργου ανέλαβε ο τότε Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αν. Καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας, Νικόλαος Φαράκλας.

Η γλύπτρια Ασπασία Παπαδοπεράκη ανέλαβε την καλλιτεχνική επιμέλεια του εμβλήματος και επεξηγεί  « ...Η Ευρώπη στην Κρήτη και από εκεί η αρχή του πολιτισµού στην Ευρώπη! Η ζωή του πολιτισµού του ανθρώπου ξεκινάει από εκείνην και συµβολικά αναπτύσσεται σπείρα από τον οµφαλό της που περιέρχεται όλου του χώρου και την λέξη ΕΥΡΩΠΗ και επιστρέφει στην πίσω πλευρά του νοµίσµατος και αγκαλιάζει µε στεφάνι το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ και την Κρητική Θάλασσα. Το τόξο υποδηλώνει την ξανά-επιστροφή της σπείρας προς τα µπρος. Μια αέναη κίνηση ζωής θανάτου – ζωής όπως συµβολίζουν από την αρχαιότητα αυτά τα σύµβολα. Η ελιά όπως είπαµε σύµβολο ειρήνης.

Τα πέντε κλαδιά ελιάς, πέντε ήπειροι, ειρηνικά συνδεδεμένοι µε την µητέρα Ευρώπη.

Η σπείρα στο κέντρο της Ευρώπης, στον οµφαλό, θυµίζει σαλίγκαρο, σύµβολο ζωής και τροφής στον αρχαίο Κρητικό Πολιτισµό. Εξ’ άλλου πίσω η απόδειξη της σπείρας είναι σαν απόληξη γοργόνας».

register image

Συμβούλιο Ιδρύματος 2012-2017

Οι αρμοδιότητες του Συμβουλίου ήταν στρατηγικού και εποπτικού χαρακτήρα, με παράλληλη μέριμνα τη διασφάλιση της αξιοκρατίας, της ακαδημαϊκής ελευθερίας, της αυτοτέλειας και της αυτοδιοίκησης.

 (67)
Συγχρηματοδοτούμενα Έργα (92)
 (72)
 (93)
 (71)
 (69)
 (90)
 (89)
Κέντρο Υποστήριξης Διδασκαλίας και Μάθησης (88)