Διακρίσεις Μελών Π.Κ.

 

2024 

Γεώργιος Βασιλικογιαννάκης, Καθηγητής Οργανικής Χημείας επελέγη για την διετία 2022/2023 στην τάξη των Chemistry Europe Fellows της Ένωσης Ευρωπαίων Χημικών (EuChemS). 

Αντώνης Αναστασόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Οθωμανικής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ορίστηκε μέλος του επταμελούς Τομεακού Επιστημονικού Συμβουλίου Ανθρωπιστικών Επιστημών του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ). 

Οδυσσέας-Ιωάννης Ζώρας, Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ομότιμος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης εξελέγη αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, στο πλαίσιο της προκηρυχθείσας έδρας της «Χειρουργικής Ογκολογίας», στην Α’ Τάξη των Θετικών Επιστημών. 

Γεώργιος Τσιώλης, Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης ορίστηκε μέλος του εννεαμελούς Τομεακού Επιστημονικού Συμβουλίου Κοινωνικών Επιστημών. 

Νικόλαος Κομοντάκης, Καθηγητής του Tμήματος Επιστήμης Υπολογιστών μαζί με συνεργάτες του (τον Ευστάθιο Καρυπίδη από τη μονάδα Αρχιμήδης του ΕΚ Αθηνά, και τους Παύλο Εφραιμίδη και Βασίλειο Περηφάνη από το τμήμα HMMY του ΔΠΘ) έλαβαν μέρος στον διεθνή επιστημονικό διαγωνισμό «NeuIPS 2023 – Machine Unlearning», που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Google.

 

 

2023

Γεώργιος Χαμηλός, Καθηγητής Μικροβιολογίας - Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης εξελέγη τακτικό Μέλος του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ). 

Βασίλης Χαρμανδάρης, Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) εξελέγη Μέλος του Συμβουλίου Αξιολόγησης και Πιστοποίησης (ΣΑΠ) της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ). 

Νίκος Φρατζικινάκης, Καθηγητής του Τμήματος Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης έλαβε βραβείο στα Frontiers of Science Awards για την  εργασία με τίτλο «The logarithmic Sarnak conjecture for ergodic weights», σε συνεργασία του με τον Bernard Host (Université Sorbonne Paris Nord), που δημοσιεύθηκε στα Annals of Math το 2018.  

Ιωάννα Κεκλίκογλου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης έλαβε το Βραβείο «L’Oreal-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη» για το ερευνητικό της έργο με τίτλο « Διερεύνηση νέων συνδυασμένων θεραπευτικών προσεγγίσεων για τη θεραπεία του χημειοανθεκτικού καρκίνου του μαστού». 

Στέφανος Τραχανάς, Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης τιμήθηκε με το «Βραβείο Ηθικής Τάξεως» από τον Δήμο Ηρακλείου.

Σπύρος Χ. Αναστασιάδης, Kαθηγητής του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης και τέως Διευθυντής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) εξελέγη Μέλος του Ανωτάτου Συμβουλίου της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ). 

Μιχαήλ Ταρουδάκης, Καθηγητής του Τμήματος Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης βραβεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ακουστικής (European Acoustics Association - ΕΑΑ) για την προώθηση της Ακουστικής στην Ευρώπη (EAA award for the promotion of Acoustics in Europe). 

Θεολόγος Κοκκινέλης και Ορφέα Χατζηπαναγιώτη, προπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης και ο Ιάσονας Κωνσταντίνος Μάνθος απόφοιτος του Τμήματος επελέγησαν τους στην Ελληνική Εθνική Ομάδα Κυβερνοασφάλειας.

Δροσάκης Δροσάκης, απόφοιτος του προπτυχιακού προγράμματος του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης έλαβε το Βραβείο Καλύτερης Τεχνικής Εργασίας (Best Technical Paper Award) για το επιστημονικό άρθρο του που αποτέλεσε την πτυχιακή του εργασία και παρουσιάστηκε στο συνέδριο PETRA 2023.

Νεκτάριος Ταβερναράκης, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης και Πρόεδρο του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ)  εκλέχθηκε μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Γερμανίας Leopoldina (German National Academy of Sciences Leopoldina), στην τάξη των Νευροεπιστημών.

Ηλέκτρα Γκιζελή, Καθηγήτρια του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης εξελέγη μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας, EMBO – European Molecular Biology Organization.

Νεκτάριος Ταβερναράκης, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης και Πρόεδρο του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) εξελέγη μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών (European Academy of Sciences – EurASc) στην Τάξη της Ιατρικής και των Επιστημών Ζωής.

Έλενα Αναγνωστοπούλου, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνεργαζόμενο μέλους του ΙΜΣ-ΙΤΕ,  κατέθεσε πρόταση με τίτλο "Phylogenies probing Grammar. Exploring morphosyntax at different scales of language change (PhylProGramm)", η οποία επελέγη για χρηματοδότηση από το ανταγωνιστικό πρόγραμμα Advanced Grant (AdG) 2022 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC).

Αριστείδης Τσατσάκης,  Καθηγητής Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης εκλέχθηκε Μέλος της Academia Europaea.

Χρήστος Λιονής, Ομότιμος Καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο πλαίσιο της πρόσκλησης EU4H-2022- PJ5 EU4Health Programme κατέθεσε την πρόταση με τίτλο "European Vaccination Beyond Covid", αξιολογήθηκε θετικά από το European Health and Digital Executive Agency της EC.

Ελένη Βεργαδή,  Eπίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης κέρδισε το Βραβείο «L’ Oreal-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη» για το ερευνητικό της έργο με τίτλο «Μηχανισμοί άμυνας των φαγοκυττάρων έναντι παθογόνων μικροοργανισμών κατά τα αρχικά στάδια της ζωής».

Γιώργος Σουρβίνος, Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου εξελέγη στο Advisory Council της European Society for Virology κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου της Εταιρείας, που πραγματοποιήθηκε στο Gdansk της Πολωνίας, 4-7 Μαΐου 2023.

Κώστας Βλασόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Αρχαιολογίας, επελέγη για χρηματοδότηση από το ανταγωνιστικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης ERC Advanced Grant 2022. Το πρόγραμμα του κ. Βλασόπουλου έχει  τίτλο “Οι δούλοι και ο ρόλος τους στην εξέλιξη των κοινωνιών και πολιτισμών της αρχαίας δυτικής Ευρασίας και βόρειας Αφρικής, 1000 π.Χ. – 300 μ.Χ.” (SLaVEgents: Enslaved persons in the making of societies and cultures in Western Eurasia and North Africa, 1000 BCE - 300 CE).

Κατερίνα Παναγοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Αρχαίας Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, κέρδισε το Βραβείο εις μνήμην Όλγας Τσακατίκα-Δεσποτοπούλου από την Ακαδημία Αθηνών (2022), για το έργο της με τίτλο «The Early Antigonids: Coinage, Money, and the Economy», (The American numismatic society, New York, 2020).

Μαρία Βακονδίου, Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης και Όλγα Γκράτζιου, Ομότιμη Καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης  βραβεύτηκαν από την Ακαδημία Αθηνών (2022) για το δίτομο έργο τους «Η Γλυπτική στη Βενετική Κρήτη (1211-1669). Τόμος Α΄: Μελέτες, Τόμος Β΄: Lapidarium», (επιμ.), (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο, 2021).  

Κωνσταντίνος Νεοχωρίτης, Επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης τιμήθηκε (στην τάξη των θετικών επιστημών) βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών (2022) με το βραβείο Χίλδεγαρδ χήρας Λεωνίδα Ζέρβα για την εργασία του με τίτλο «Σύνθεση τετραζολοινδολίων μέσω αντιδράσεων πολλών συστατικών».  

Γεώργιος Κοχιαδάκης, Καθηγητής Καρδιολογίας Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, εξελέγη Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ).

Βασίλης Χαρμανδάρης, Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης επανεξελέγη ομόφωνα Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).

 

2022

Νεκτάριος Ταβερναράκης,  Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης και Πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), εκλέχθηκε ομόφωνα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (European Institute of Innovation & Technology - EIT).

Χρήστος Λιονής, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, ορίσθηκε μέλος στην Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής.

Κωνσταντίνος Μακρής, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, απέσπασε τιμητική χρηματοδότηση από το  Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (European Research Council, ERC) για έρευνα με τίτλο «Non-Hermitian Transport in nonHermitian Anderson forbidden land» και ακρωνύμιο «Beyond_Anderson».

Χρήστος Λιονής, το δημοσιευμένο έργο του Καθηγητή Γενικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης κατατάσσεται στην πρώτη θέση στον παγκόσμιο κατάλογο των επιστημόνων - ερευνητών στο αντικείμενο της γενικής ιστρικής (general parctice)

Ιωάννης Δαμηλάκης, Kαθηγητής Ιατρικής Φυσικής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης εξελέγη Πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Ιατρικής Φυσικής (ΙΟΜΡ).

Μπάμπης Φασουλάς, Μέλος ΕΔΙΠ και ερευνητής στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης του Πανεπιστημίου Κρήτης ορίστηκε μέλος του Συμβουλίου του Προγράμματος των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO.

Ευγενία Γκιντώνη και Χρυσούλα Ζουραράκη, Υπ. Διδάκτορες του Εργαστηρίου Νευροψυχολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, με επιβλέπουσα την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια κα. Στέλλα Γιακουμάκη επιλέχθηκαν από την Ελληνική Νευροψυχολογική Εταιρεία προκειμένου να συμμετέχουν στο 5th Neuropsychology School, που διοργανώνεται από την Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Εταιρειών Νευροψυχολογίας (Federation of the European Societies of Neuropsychology – FESN).

Αθανασία (Σούλα) Δρακούλη, Διδάσκουσα Ιταλικής Γλώσσας και Ορολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, σε συνεργασία με την ομάδα φοιτητών του μαθήματος της Ιταλικής Γλώσσας και Ορολογίας κέρδισαν το  49ο Διεθνές Βραβείο των Ιταλικών Γραμμάτων ENNIO FLAIANO (Ιtalianistica - ‘Luca Attanasio’) απενεμήθη φέτος για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Ελευθέριος Οικονόμου, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, απέσπασε ο Δήμος Ηρακλείου απένειμε το Βραβείο «Ηθικής Τάξεως» 2020 στον κ. στο οποίο πρόσφερε με το εξαίρετο διδακτικό και ερευνητικό του έργο από το 1981 μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 2007.

Στέφανος Μαστροθεόδωρο, Επίκουρο Καθηγητή Αναπτυξιακής Ψυχολογίας στο Τμήμα Ψυχολογίας, και μέλος του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης έλαβε υποτροφία για πρωτότυπη δημοσιευμένη επιστημονική εργασία από την Περιφέρεια Κρήτης στο πλαίσιο του Βραβείου Bravo Sustainability Awards 2022 που απέσπασε για το «Μηχανισμό χαρτογράφησης (mapping) κοινωνικών υπηρεσιών, αναγκών και θυλάκων τοπικής αποστέρησης για τη χάραξη πολιτικών κοινωνικής ένταξης στην Περιφέρεια Κρήτης».

Ιάσων Κωνσταντίνος Μάνθος, προπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης, διακρίθηκε για τις επιδόσεις σε προκριματικό διαγωνισμό σε θέματα κυβερνοασφάλειας και θα συμμετέχει στην Ελληνική Εθνική Ομάδα Κυβερνοασφάλειας, που θα λάβει μέρος στον μεγάλο πανευρωπαϊκό διαγωνισμό European Cyber Security Challenge 2022 (ECSC22).

Αριστείδης Τσατσάκης, Καθηγητής Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης βραβεύτηκε από την οργανωτική και επιστημονική επιτροπή του 16ου Διεθνούς Συνέδριου Τοξικολογίας με το κορυφαίο βραβείο EUROTOX Merit Award.

Στέφανος Μαστροθεόδωρος, Επίκουρος Καθηγητής Αναπτυξιακής Ψυχολογίας στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, έλαβε το Βραβείο Νέου Ερευνητή (Young Scholar Award) της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη της Εφηβείας (European Association for Research on Adolescence, EARA).

Γιώργος Καραθανασόπουλος,  φοιτητής του Τμήματος Επιστήμης & Τεχνολογίας Υλικών του Πανεπιστημίου Κρήτης συμμετείχε στο ‘’Space Station Design Workshop’’ στο Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης.

Κωνσταντίνος Ανεμοζάλης, φοιτητής του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης αναδείχθηκε πρώτος στην Ελλάδα και δέκατος όγδοος στον κόσμο μεταξύ δώδεκα χιλιάδων συμμετεχόντων στην πρώτη φάση του διαγωνισμού “Meta Hacker Cup” της Meta (πρ. Facebook).  

Ανδρέας Φουντουλάκης, Αν. Καθηγητής και Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, επανεξελέγη μέλος του Δ.Σ. της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εταιρειών Κλασικών Σπουδών (Fédération Internationale des Associations d’Études Classiques [FIEC]) με έδρα την Ελβετία.

Γρηγόρης Φουρνόδαυλος, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και ο Εμμανουήλ Φρουδαράκης, Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και συνεργαζόμενος ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, είναι μεταξύ των νέων επιστημόνων που  επελέγησαν για χρηματοδότηση από́ το ιδιαίτερα ανταγωνιστικό πρόγραμμα ERC Starting Grant για το 2022.

Κωνσταντίνος Στούμπος, Aναπληρωτής Kαθηγητής του Tμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών είναι ένας από τους έντεκα Έλληνες πανεπιστημιακούς ερευνητές που περιλαμβάνονται στη λίστα με τίτλο «The Highly Cited Researchers»  των 6.938 επιστημόνων με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως την τελευταία 11ετία.

Κωνσταντίνος Ανεμοζάλης, προπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης, κατέλαβε την 16η θέση παγκοσμίως στον διαγωνισμό της Credit Suisse Coding Challenge. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην περιοχή Europe ο Κωνσταντίνος Ανεμοζάλης κατέλαβε την πρώτη θέση.

Μ. Μουνταντωνάκης, Διδάκτορας του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών και διδάσκων του ιδίου Τμήματος στο πλαίσιο του προγράμματος διδακτικής εμπειρίας, και ο Γιάννης Τζίτζικας, Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών, έλαβαν πρόσφατα το Best Resource Paper Award στο 21st International Semantic Web Conference (ISWC 2022). Η εργασία έχει τίτλο: “LODChain: Strengthen the Connectivity of your RDF Dataset to the Rest LOD Cloud”.

Σταμάτιος Παπαδάκης, Διδάσκων και μεταδιδακτορικός ερευνητής του Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, συμπεριλήφθηκε στους κορυφαίους ερευνητές (2%) παγκοσμίως για το 2022 σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Stanford. Για τρίτη συνεχή χρονιά, ο Δρ. Σταμάτιος Παπαδάκης περιλαμβάνεται σε δύο λίστες κορυφαίων επιστημόνων του κόσμου, που δημιουργήθηκαν από το Πανεπιστήμιο Stanford και δημοσιεύτηκαν τον Οκτώβριο του 2022.

 

 

2021

 

Ο κ. Νίκος Σταμπολίδης, Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο εμπνευστής και δημιουργός του αρχαιολογικού πάρκου και του Μουσείου αρχαίας Ελεύθερνας και συγχρόνως Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, εξελέγη παμψηφεί πρώτος Γενικός Διευθυντής του Μουσείου Ακροπόλεως.

Ο κ. Νίκος Παπαδάκης, Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθυντής του Κέντρου Πολιτικής Έρευνας και Τεκμηρίωσης (ΚΕΠΕΤ) και Αν. διευθυντής του Κέντρου Ερευνών και Μελετών για τις Ανθρωπιστικές, τις Κοινωνικές και τις Επιστήμες της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κρήτης (ΚΕΜΕ-ΠΚ), έλαβε πρόσφατα τον τίτλο του Distinguished Visiting Professor στο Zhengzhou University (ZZU) της Κίνας και ειδικότερα στην Academy of Globalization and Education Policy (AGEP) του ZZU.

Ο κ. Δημήτρης Πλεξουσάκης, Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης, επανεξελέγη Διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας

Ο κ. Ιωάννης Δαμηλάκης, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης έλαβε την τιμητική πρόσκληση να συμμετέχει ως μέλος στην Διεθνή Επιτροπή Ακτινοπροστασίας (International Commission on Radiological Protection, ICRP, https://www.icrp.org/index.asp). Η Διεθνής Επιτροπή Ακτινοπροστασίας συστάθηκε το 1928 κατά τη διάρκεια του 2ου συνεδρίου Ακτινολογίας και αποτελεί τον πλέον σημαντικό οργανισμό στον συγκεκριμένο επιστημονικό τομέα. Ο κ. Ιωάννης Δαμηλάκης είναι ο πρώτος Έλληνας που γίνεται μέλος της ICRP. Μια ακόμα διάκριση για την Ιατρική Σχολή και το Πανεπιστήμιο Κρήτης.Σημαντική διάκριση του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης Σύμφωνα με πρόσφατη διεθνή έρευνα η οποία δημοσίευσε τα αποτελέσματά της για το 2021 (https://www.guide2research.com/scientists/ GR), επτά καθηγητές του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των καθηγητών πληροφορικής στην Ελλάδα με τις περισσότερες βιβλιογραφικές αναφορές στο ερευνητικό τους έργο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, σε αυτούς περιλαμβάνονται οι καθηγητές του Τμήματος Νίκος Κομοντάκης, Βαγγέλης Μαρκάτος, Ιωάννης Τόλλης, Γιάννης Στυλιανού, Βασίλης Χριστοφίδης, Κωνσταντίνος Στεφανίδης και Δημήτρης Πλεξουσάκης.

Με απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Χ. Δήμα συγκροτήθηκαν τα Τομεακά Επιστημονικά Συμβούλια (Τ.Ε.Σ.) τα οποία θα υποστηρίζουν το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας Τεχνολογίας και Καινοτομίας. Σε αυτά ορίστηκαν να συμμετέχουν τα ακόλουθα μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Κρήτης:

Ο κ. Δημήτριος Πλεξουσάκης Καθηγητής του Τμήματος επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής/ΙΤΕ, Αντιπρόεδρος ΙΤΕ ως Πρόεδρος του Τ.Ε.Σ. Επιστημών Πληροφορικής 


Ο κ. Αναστασιάδης Σπυρίδων, Καθηγητής του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Laser/ΙΤΕ, ως Αντιπρόεδρος του Τ.Ε.Σ. Επιστημών Μηχανικών


Ο κ. Χαρμανδάρης Βασίλειος Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστροφυσικής/ΙΤΕ ως Μέλος του Τ.Ε.Σ. Φυσικών Επιστημών και Μαθηματικών


Ο κ. Ιωάννης Τσαμαρδίνος Καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης και Ιδρυτής της νεοφυούς επιχείρησης JADBio, ως Μέλος του Τ.Ε.Σ. Πολιτικής Δεδομένων και Τεχνητής Νοημοσύνης


Η Καθηγήτρια Σύγχρονης Νεότερης Φιλοσοφίας και Βιοηθικής του Πανεπιστημίου Κρήτης Σταυρούλα Τσινόρεμα είναι μέλος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής που συστάθηκε με τον νόμο 4780/2021 (Α΄ 30) και αποτελείται από έντεκα επιστήμονες εγνωσμένου κύρους.

Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε από την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ο διορισμός του Καθηγητή του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών Κωνσταντίνου Στεφανίδη, στη θέση του προέδρου της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας. Η Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας, αποτελεί συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας για θέματα που αφορούν την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις μορφές της ζωής, φυσικό, δομημένο και ψηφιακό περιβάλλον.


O Καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Χρήστος Λιονής συμμετείχε σε ομάδα εμπειρογνωμόνων που προσκάλεσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας για θέματα σχετικά με τη μεταρρύθμιση της ψυχικής υγείας.
   
Ο Ομότιμος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Συνεργαζόμενος Ερευνητής στο Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ», κ. Χαράλαμπος Σαββάκης εξελέγη από τη Γενική Συνέλευση του ΕΛΙΔΕΚ μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος για τον Τομέα της Ιατρικής και των Επιστημών Υγείας. 
   
Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής κ. Βασίλης Χαρμανδάρης, Διευθυντής του Αστεροσκοπείου Σκίνακα και του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του ΙΤΕ, εξελέγη Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του δικτύου OPTICONRadioNet PILOT, του μεγαλύτερου επίγειου δικτύου αστρονομίας στην Ευρώπη. Το συγκεκριμένο δίκτυο, με αρχική χρηματοδότηση 15 εκατομμυρίων ευρώ για 4 έτη από το πρόγραμμα H2020, περιλαμβάνει αστρονόμους από 15 ευρωπαϊκές χώρες, την Αυστραλία και τη Νότια Αφρική, καθώς και 37 ερευνητικά ιδρύματα. 
   
Ο Δρ. Σταμάτιος Παπαδάκης, Διδάσκων του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης (Π.Τ.Π.Ε.) του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρώην μεταδιδάκτωρ του Τμήματος, σύμφωνα με την μελέτη “Updated science-wide author databases of standardized citation indicators 2020”, συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους επιστήμονες στον κόσμο με βάση τον αντίκτυπο του δημοσιευμένου έργου του μέχριτο τέλος του 2019 και συγκεκριμένα με κριτήριο τις αναφορές που αυτό έχει λάβει σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Scopus. Η σημαντική αυτή διάκριση επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά την ποιότητα των διδασκόντων και το επίπεδο σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης. 
   
Ο Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Ευάγγελος Μαρκάτος εξελέγη από τη Γενική Συνέλευση του ΕΛΙΔΕΚ μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος για τον Τομέα των Μαθηματικών και της Επιστήμηςτης Πληροφορίας.  

Νικήτρια του «Εθνικού Διαγωνισμού Καλύτερης Διπλωματικής - Μεταπτυχιακής Εργασίας στον τομέα της Επιστήμης και Τεχνολογίας της Συμπυκνωμένης Ύλης και των Υλικών» για το έτος 2020,  αναδείχθηκε η κ. Ειρήνη Γκόλφη με την εργασία “Atomistic simulation study of star-shaped polystyrene melts” η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του  Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εφαρμοσμένα και Υπολογιστικά Μαθηματικά» του Τμήματος Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Δεύτερος νικητής του διαγωνισμού αναδείχθηκε ο κ. Εμμανουήλ Περβολαράκης με την εργασία “Electronic and optical properties of ZnX (X: S, Se, Te) and MnxZnyNizO4: A first principles investigation” η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού  Προγράμματος «Επιστήμη και Τεχνολογία των Υλικών» του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Στην επιστήμονα κα Αργυρώ Σπινθάκη υποψήφια διδάκτορα του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, απονεμήθηκε το 2ο βραβείο «Βιργινία Μανασάκη» για την διδακτορική διατριβή της με θέμα: "Inorganic Scaling and its mitigation in geothermal systems".

Τη δεύτερη θέση στον ετήσιο διαγωνισμό “Capture the Flag” κατέκτησε η φοιτητική ομάδα του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών με την καθοδήγηση των καθηγητών τους κου Βαγγέλη Μαρκάτου και  κου Χάρη Μανιφάβα. Οι δώδεκα φοιτητές του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών που κατέκτησαν τη δεύτερη θέση είναι Γιώργος Ιωακειμίδης, Μάνος Παπαδογιαννάκης, Γιώργος Παντελάκης, Ανδρέας Σίσκος, Αντώνης Παραγιουδάκης, Eltjon Qefalija, Μυρσίνη Γκολέμη, Γιάννος Ευρώρου, Ανδρέας Θεοφάνους, Πασχάλης Μπέκος, Ραφαήλ Τσίρμπας, και Αντώνης Χαρίτων. 
 

 

 

2020

 

 • Στο πλαίσιο ετήσιου βραβείου που χορηγεί η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικών Λοιμώξεων και ανακοινώθηκε στο ετήσιο συνέδριό της το Δεκέμβριο 2020, η υποψήφια διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης κα Γλυκερία Ρούβα έλαβε ερευνητική επιχορήγηση για την ερευνητική της πρόταση «Ανοσολογική απάντηση και ανίχνευση πολυμορφισμών του γονιδίου της δεσμογλεΐνης-1 σε παιδιά με σταφυλοκοκκικό αποφολιδωτικό σύνδρομο» μετά από συγκριτική αξιολόγηση από διεθνή επιτροπή κριτών. 
 • Στην απόφοιτο της Ιατρικής Σχολής κα Μαρία Γεωργοπούλου απονεμήθηκε το καθιερωμένο Βραβείο Αριστείας που απονέμει κάθε χρόνο ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου στον πρώτο σε βαθμολογία από τους αποφοιτούντες της Ιατρικής Σχολής.
 • Ομόφωνη ήταν η επανεκλογή του Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής κ. Νεκτάριου Ταβερναράκη στη θέση του Διευθυντή της Κεντρικής Διεύθυνσης και Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).
 • Η εργασία του Γιάννη Μαρκετάκη (πρώτος συγγραφέας), απόφοιτου του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών (προπτυχιακού και μεταπτυχιακού προγράμματος) με δεύτερο συγγραφέα τον Γιάννη Τζίτζικα, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος κέρδισε Βραβείο Καλύτερης Εργασίας (Best Paper Award) στο 14ο Διεθνές Συνέδριο Έρευνας στα Μεταδεδομένα και τη Σημασιολογία (14th Metadata and Semantics Research Conference, MTSR 2020).
 • Ο Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής, καθηγητής Γιώργος Κοχιαδάκης, εξελέγη Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας για το χρονικό διάστημα από το Φεβρουάριο του 2021 έως το Φεβρουάριο του 2023.
 • Η απόφοιτος του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, δρα Αννίτα Λουλούπη, νέα ερευνήτρια βιοχημικός θα λάβει το φετινό βραβείο του Marthe Vogt, του ερευνητικού οργανισμού Forschungsverbund Berlin e.V (FVB) του Βερολίνου, για «την ξεχωριστή συνεισφορά της στη θεμελιώδη κατανόηση της βιολογίας του RNA».
 • Ο Αριστείδης Τσατσάκης, Καθηγητής Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Επιστήμης Νανοϋλικών του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών της ΣΘΕΤΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Κωνσταντίνος Στούμπος είναι δύο (2) από τους έντεκα (11) συνολικά Έλληνες πανεπιστημιακούς και ερευνητές, των οποίων το ερευνητικό έργο διακρίνεται για την διεθνή του απήχηση. Η παραπάνω διάκριση προκύπτει από το δημοσιευμένο κατάλογο με τίτλο «The Highly Cited Researchers», που συνέταξε οργανισμός Thomson Reuters.
 • Ο ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Ελευθέριος Ζούρος βραβεύθηκε με το φετινό Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας εις μνήμην των Βασίλη Ξανθόπουλου και Στέφανου Πνευματικού.
 • H Δρ. Αρετή Μούρκα, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο ΙΗΔΛ-ΙΤΕ, με Πτυχίο και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και PhD από το University of St. Andrews, επιλέχθηκε για το ετήσιο ημερολόγιο (2021 Women in Optics Planner) της Διεθνούς Εταιρείας Οπτικής και Φωτονικής (SPIE, the international society for optics and photonics) μαζί με άλλες 24 επιστήμονες από όλο τον κόσμο που διεξάγουν έρευνα με παγκόσμιο αντίκτυπο.
 • Νεκτάριος Ταβερναράκης, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης και Πρόεδρο του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), για την ομόφωνη εκλογή του στη θέση του Αντιπροέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (European Research Council – ERC).
 •  Ελένη Παπαδάκη, Καθηγήτρια Αιματολογίας τιμήθηκε ως πρόσωπο του μήνα από την European Hematology Association για την συνεργασία της στην Αιματολογία σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο.
 • Ο Ομότιμος Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής, κ. Λευτέρης Οικονόμου βραβεύθηκε με το «Βραβείο Ηθικής Τάξεως» του Δήμου Ηρακλείου για το έτος 2020. Το βραβείο αυτό, που έως σήμερα απονεμόταν σε προσωπικότητες που έχουν γεννηθεί στο Ηράκλειο και προσέφεραν μεγάλες υπηρεσίες στην Κοινωνία, στην Επιστήμη, και στον Πολιτισμό του Ηρακλείου και της Κρήτης, για πρώτη φορά φέτος δίδεται σε κάποιον με καταγωγή εκτός Ηρακλείου.
 •  Τζελίνα Χαρλαύτη καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθύντρια του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, επικεφαλής του Κέντρου Ναυτιλιακής Ιστορίας έλαβε το βραβείο "Ευκράτη 2019" για την προβολή της Ελληνικής Ναυτιλίας.
 •  Νεκτάριος Ταβερναράκης Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Έρευνας και Τεχνολογίας εκλέχθηκε Μέλος του Διοικητικού Συμβούλιου του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας. 
 • Νίκος Σταμπολίδης, Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας, Δ/ντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο κοινού “Youniversal” από το διεθνή φορέα «Global Fine Arts Awards” για την επιμέλεια της έκθεσης «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και Πηλός» που πραγματοποιήθηκε το 2019, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
 • Σπύρος Αναστασιάδης, Καθηγητής του Τμήματος Χημείας της Σχολής Θετικών & Τεχνολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης και Δ/ντής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας εξελέγη μέλος του Συμβουλίου Αξιολόγησης και Πιστοποίησης  (ΣΑΠ) της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ).
 • Άρης Τρίτσης, Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης και του ΙΤΕ έλαβε βραβείο  για τη διατριβή του από την Ευρωπαϊκή Αστρονομική Εταιρεία. Η Ευρωπαϊκή Αστρονομική Εταιρία ανακοίνωσε την απονομή του βραβείου MERAC για την καλύτερη διδακτορική διατριβή στη Θεωρητική Αστροφυσική την τελευταία τριετία, στον Δρ. Άρη Τρίτση (https://eas.unige.ch/merac_prizes.jsp). Το βραβείο αυτό αποτελεί την ύψιστη διάκριση της Ευρωπαϊκής Αστρονομικής κοινότητας για σπουδές διδακτορικού επιπέδου.
 •  Ηλέκτρα Γκιζελή, Καθηγήτρια του Τμήματος Βιολογίας της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών και επικεφαλής του Εργαστηρίου Βιο-αισθητήρων του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, επιλέχθηκε για χρηματοδότηση από το ιδιαίτερα ανταγωνιστικό Human Frontier Science Program (HFSP) και θα συντονίσει το έργο με τίτλο «Αυτο-οργάνωση και βιο-μηχανικές ιδιότητες της ενδοσωματικής μεμβράνης».
 • Μιχάλης Φασουλάκης, μεταπτυχιακός φοιτητής έλαβε το ERCIM Alain Bensoussan fellowship για μεταδιδακτορική έρευνα στο CWI, το Εθνικό Κέντρο Μαθηματικών και Πληροφορικής της Ολλανδίας.
 • Ελένη Παπαδάκη, Καθηγήτρια Αιματολογίας εξελέγη Προέδρος της Επιτροπής των Μελών της Ευρωπαϊκής Αιματολογικής Εταιρείας .

 

 

2019

 

 • Νεκτάριος, Ταβερναράκης καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Έρευνας και Τεχνολογίας εξελέγη Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών  στην Έδρα της Νευροβιολογίας-Βιολογίας της Γήρανσης.
 • Δημήτρης Βλασσόπουλος, καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης & Τεχνολογίας Υλικών έλαβε το μετάλλιο Bingham. Ταυτόχρονα επιτυχίες όπως αυτή του κ. Βλασσόπουλου συνεισφέρουν σημαντικά στην αναρρίχηση του Τμήματος του (Τ.Ε.Τ.Υ.) σε πολύ υψηλά επίπεδα στις λίστες αξιολόγησης, όπως αυτή του QS University Rankings, στην οποία το ΤΕΤΥ συμπεριλαμβάνεται για πρώτη φορά και κατατάσσεται σε πολύ υψηλή θέση (351-400) παγκοσμίως, βλ. http://mkto-lon030269.com/U7fb00N0RI0VpU016h000gJ.  
 • Ανδρέας Φουντουλάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, εκλέχθηκε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (board) της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εταιρειών Κλασικών Σπουδών (FIEC) με έδρα την Ελβετία.
 • Μιχάλης Μουνταντωνάκης, διδακτορικός φοιτητής  του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών,  κέρδισε το βραβείο του καλύτερου poster του ΙΤΕ-ΙΠ στη 12η Επιστημονική Διημερίδα του ΙΤΕ (Πάτρα, 15- 16 Οκτωβρίου 2019),  για την εργασία:  Michalis Mountantonakis and Yannis Tzitzikas, Services for Connecting and Integrating Big Number of Datasets.
 • Παναγιώτα Φατούρου, Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών εξελέγη νέα Πρόεδρος στο ACM Europe Council (Association for Computing Machinery). Ο οργανισμός ACM  είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός επαγγελματιών σχετιζόμενων με υπολογιστικά θέματα: www.acm.org.
 •  Ιωάννης Τζίτζικας, Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών έλαβε το βραβείο "Recognized Reviewer" στο "41th European Conference on Information Retrieval - ECIR 2019 in Cologne", ένα από τα πιο έγκυρα συνέδρια της περιοχής της Ανάκτησης Πληροφοριών – Information  Retrieval. 
 • Χρήστος Λιονής, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ορίστηκε μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων (EU Directorate-General for Health and Food Safety) για τη χάραξη της Ευρωπαϊκής πολιτικής και των επενδύσεων στον κλάδο της υγείας για τα επόμενα 3 έτη.

 

 

2018

 

 • Σπύρος Αναστασιάδης, καθηγητή του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Laser του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας , εξελέγη Επισκέπτης Καθηγητής Mary Shepard B. Upson της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κορνέλ (Cornell) των ΗΠΑ για το Ακαδημαϊκό Έτος 2018 - 2019.

 

 

 

2017

 

 • Ηλέκτρα Γκιζελή, Καθηγήτρια του  Τμήματος Βιολογίας έλαβε το

- 1ο Βραβείο στο διαγωνισμό «2016 Αριστεία Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας»

- UK Patent Application No. 1709659.5, detecting nucleic acids in impure samples with an acoustic wave sensor.

 • Ηλίας Κολοβός, Επίκουρος Καθηγητής Οθωμανικής Ιστορίας του Τμήματος  Ιστορίας και  Αρχαιολογίας έγινε Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του πάγιου διεθνούς οθωμανολογικού συνεδρίου-ένωσης ICOSEH (International Congress of Ottoman Social and Economic History).
 •  Γεώργιος Κυριακίδης, Καθηγητής του τμήματος Φυσικής εξελέγη

- Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Εταιρείας Έρευνας Υλικών (E-MRS) 2017-2019

- Adjunct Professor, School of Computing & Engineering, University of Huddersfield.

 • Στέργιος Πυρίντσος, Αναπληρωτής Καθηγητής του τμήματος  Βιολογίας

- ΟΒΙ – 20170100250 – Εθνική πατέντα.

- Βραβείο επιχειρηματικότητας στην κατηγορία «Ερευνητικό Έργο σε Πανεπιστήμια».

– Health Care Business Awards 2017.

 • Παύλος Σαββίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών έλαβε το Βραβείο Έρευνας ΙΤΕ 2017. 
 • Μιχαήλ Ταρουδάκης, Καθηγητής του Τμήματος  Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών έλαβε το Βραβείο "Caraola" της Ισπανικής Ακουστικής Εταιρείας.
 • Aριστείδης Τσατσάκης, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής έλαβε τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα στο FEFU  και στο Carol Davila.
 • Nεκτάριος Ταβερναράκης, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής έλαβε το Βραβείο Galien Scientific Research Award.
 • Κωνσταντίνος Τάσσης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής, έλαβε την  δωρεά του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» για το πρόγραμμα PASIPHAE (ερευνητικό πρόγραμμα).
 • Οδυσσέας Ζώρας, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητής  έλαβε Τιμητική Διάκριση, από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Sergio Mattarella με το Σταυρό του Αξιωματούχου της Λεγεώνας της Τιμής.  
 • Η Θεατρική Ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης με το έργο «Τι Φάση?» έλαβε σημαντική διάκριση στο 7ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ιεράπετρας, τον Οκτώβριο του 2017. Συγκεκριμένα απέσπασε τα παρακάτω κορυφαία βραβεία:
  • Βραβείο Α’ καλύτερης Παράστασης
  • Βραβείο Κοινού
  • Βραβείο Σκηνοθεσίας (Γιώργος Αντωνάκης)
  • Βραβείο Κινησιολογίας (Στεφανία Σπυροπούλου)
  • Βραβείο Έντυπου Προγράμματος (Χρυσόστομος Σπετσίδης)
  • Βραβείο Αφίσας (Χρυσόστομος Σπετσίδης)
 • Νίκος Σταμπολίδης, Καθηγητής της Ιστορίας και Αρχαιολογίας, έλαβε το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας «Στέλιος Πηρχωρίδης» (2015-2016)

 

 

 

2016

 • Χρήστος Λιονής, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής - Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έλαβε το Βραβείο "Awarded WONCA fellowship in appreciation of service to WONCA and to family medicine globally".
 • Σπύρος  Καμβύσης, Καθηγητής  του Τμήματος Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών έλαβε το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών "Αριστείδου Φωτίου Πάλλα".
 • Γεώργιος Πετεκίδης, Καθηγητής του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών πήρε το Βραβείο "FRIEDRICH WILHELM BESSEL RESEARCH AWARD" του Ιδρύματος  Humboldt.
 • Μιχαήλ Ταρουδάκης, Πρώην Πρύτανης & πρώην Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών - Καθηγητής του Τμήματος Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών έγινε Πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Ακουστικής. Επίσης, έλαβε το Δίπλωμα «Αναγνώρισης Δραστηριότητας» από την Πορτογαλική ακουστική Εταιρεία σε αναγνώριση της συμβολής του στην Ακουστική Επιστήμη.
 •  Αριστείδης Τσατσάκης, Καθηγητής Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής έγινε Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας.
 • Χρήστος Λιονής, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής, έλαβε το Βραβείο «Awarded WONCA fellowship in appreciation of service to WONCA and to family medicine globally”.
 • Το Κέντρο Υποδομών και Υπηρεσιών ΤΠΕ και  ο Ιωάννης Γ. Τόλλης, Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών και Δ/ντής του Κέντρου Υποδομών και Υπηρεσιών ΤΠΕ, Επιστημονικά Υπεύθυνος του έργου  «Κεντρικό Μητρώο Ελληνικών Ανοικτών Μαθημάτων» (opencourses.gr) έλαβαν το βραβείο «2016 Open Education Award for Excellence» στην κατηγορία Creative Ιnnovation από τον διεθνή οργανισμό Open Education Consortium.
 • Μαρία Κανακίδου Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Χημείας της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών βραβεύτηκε με το Μετάλλιο Vilhelm Bjerknes της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών.
 • Νίκος Μιχαλόπουλος, Καθηγητής του Τμήματος Χημείας και Διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, βραβεύτηκε από την ECOCITY με το Βραβείο Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας “Οικόπολις 2016” για το συνολικό του Επιστημονικό Έργο.
 •  Ελένη Παπαδάκη Καθηγήτρια Αιματολογίας της Ιατρικής, εκλέχτηκε  μετά από ψηφοφορία στο συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Αιματολογικής Εταιρείας (Council on the EHA Bord) για την περίοδο 2014-2020.
 • Η φοιτητική ομάδα γυναικών βόλεϊ του Πανεπιστημίου και συγκεκριμένα οι παίκτριες Ευτυχία Κλεισιάρη, Βασιλική Σουιτσμέ, Δέσποινα Μπεμπή, Ελένη Πετρακάκη, Κατερίνα Κογεράκη, Εβίνα Μανούρη, Μαρία Μπατζάκη, Μαρία Σκουτέλη, Ευγενία Ακζιώτη, Έφη Κωστούρου και Σοφία Κλαψινού, καθώς ο προπονητής τους κο Νικόλαος Προβιάς, κατάκτησαν την πρώτη θέση στο Παγκόσμιο Διαπανεπιστημιακό Πρωτάθλημα που διενεργήθηκε στη Ρώμη.
 • Ηλίας Κυρίτσης, Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής, έλαβε το Advanced ERC Grant.

 

 

2015

 • Κωνσταντίνος Δαφέρμος Καθηγητής,  Πρόεδρος Συμβουλίου Ιδρύματος Πανεπιστήμιου Κρήτης. Κορυφαία διάκριση-Βραβείο AMS-SIAM Norbert Wiener 2016.
 • Ηλίας Κυρίτσης, Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής, ορίστηκε Deputy Chair of High Energy Physics Board of European Physical Society. (2015-2017).
 • Θεόδωρος-Πέτρος Ρακιτζής, Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής, έλαβε το ERC Proof-of-Concept (PoC) Grant (CHIRALSENSE) (2015-2016) for the construction of a precommercial, cavity-ring-down chiral palarimeter.
 • Γεώργιος Κυριακίδης, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής, έγινε Adjunct Professor of MEA Dept. CEMR West Virginia University, USA.
 • Στέφανος Τραχανάς, Διδάσκων του Φυσικού Τμήματος και Δ/ντής του Κέντρου Ανοικτών Διαδικτυακών μαθημάτων Mathesis, παρασημοφορήθηκε  από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την διάκριση του «Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα».

 

 

2014

 • Ευφημία Τάφα, Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης, έλαβε το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας «Στέλιος Πηχωρίδης» (2013-2014).
 • Δημήτρης Βλασσόπουλος, Καθηγητής του Τμήματος ΤΕΤΥ, έλαβε το Βραβείο Weissenberg της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ρεολογίας.
 • Βασιλική Παυλίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Θεωρητικής Αστροφυσικής του Τμήματος Φυσικής, έλαβε το Ελληνικό Βραβείο L’OREAL-UNESCO στον τομέα των Φυσικών Επιστημών.
 •  Γεώργιος Βασιλικογιαννάκης, Καθηγητής του Τμήματος Χημείας, έλαβε το Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών ¨ΧΙΛΔΕΓΑΡΔ Χήρας Λεωνίδα Ζέρβα».
 • Μιχαήλ Πασχάλης, Καθηγητής Κλασσικής Φιλολογίας, έλαβε το «Βραβείο Δοκιμίου» και Λογοτεχνικό Βραβείο του ηλεκτρονικού περιοδικού «Ο Αναγνώστης» της Ακαδημίας Αθηνών. Επίσης έλαβε το «Βραβείο Δοκιμίου» για το βιβλίο «Ξαναδιαβάζοντας τον Κάλβο» της Ακαδημίας Αθηνών.
 •  Νεκτάριος Ταβερναράκης, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και Πρόεδρος του ΙΤΕ, ο Νίκος Κούρτης και Βασιλική Νικολετοπούλου Ερευνητές του ΙΤΕ έλαβαν «Το Αρεταίειο Βραβείο Ιατροβιολογικών Επιστημών της Ακαδημίας Αθηνών».
 • Νεκτάριος Ταβερναράκης, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και Πρόεδρος του ΙΤΕ, έγινε μέλος της “Academia Europaea”.
 • Γεώργιος Κυριακίδης, Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής και ΙΤΕ, εκλέχθηκε ως Αντιπρόεδρος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό European Materials Research Society (E-MRS).
 • Ανδρέας Ζέζας, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής, έλαβε το ERC Consolidator Grant.
 • Ιωάννης Παλλήκαρης, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής έγινε Επίτιμο Μέλος της European Academy of Ophthalmology.

 

 

2013

 • Ελευθέριος Οικονόμου, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής, έλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Διάσημο της Τάξεως του Φοίνικα.
 • Δημήτριος Γεωργόπουλος, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής, έλαβε το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας «Στέλιος Πηχωρίδης» (2012-2013) από το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

 

 

 

2012

•  Θεόδωρος-Πέτρος Ρακιτζής, Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής, έλαβε το ERC Proof-of-Concept (PoC) Grant (BIOCARDE), (2012-2013) for the construction of a precommercial, microsecond-resolved evanescent-wave cavity ring-down ellipsometer.

 • Στέφανος Τραχανάς, Διδάσκων του Φυσικού Τμήματος και Δ/ντής του Κέντρου Ανοικτών Διαδικτυακών μαθημάτων Mathesis έλαβε το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις Μνήμην Ξανθόπουλου – Πνευματικού (ΙΤΕ).

 

 

2011

 • Μιχάλης Ταρουδάκης, Καθηγητής του Τμήματος Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, τιμήθηκε με το Μετάλλιο του «Χρυσού Λέοντος Τάξης» του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, του Μακαριότατου Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρου Β΄.
 •  Μελίνα Ταμιωλάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας, έλαβε Βραβείο για το βιβλίο της Liberte et esclavage chez les historiens grecs classiques, paris, Presses Universitaires Pariw-Sorbonne 2010, από την Association des etudes greques της Γαλλίας (Prix Zappas 2011)
 • Ιωάννης Μελισσάς, Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής, επικεφαλής της Μονάδας Χειρουργικών Μεταβολικών Νόσων-Παχυσαρκίας της Κλινικής Χειρουργικής Ογκολογίας, πιστοποιήθηκε από την Διεθνή Ομοσπονδία Χειρουργικής της Παχυσαρκίας (International Federation for the Surgery of Obesity –IFSO) μέσω του European Accreditation Council for Bariatric Surgery (EAC-BS) Ως «Κέντρο Αριστείας» της Βαραϊτρικής και Μεταβολικής Χειρουργικής.
 • Ηλίας Καστανάς, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής, ο Χρήστος Λιονής, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και ο Στέργιος Πυρίντσος, Καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας, ήταν οι εμπνευστές της παρασκευής της κρητικής ασπιρίνης από παραδοσιακό ελαιόλαδο και βουνίσια βότανα.
 • Γεώργιος Βασιλικογιαννάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Χημείας, έλαβε πενταετή ερευνητική χορηγία (Starting Grants) από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας.

 

 

2010

 • Ελευθέριος Οικονόμου, Ομότιμος Καθηγητής του Φυσικού Τμήματος , έλαβε το Βραβείο του Ιδρύματος του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
 • Κωνσταντίνος Φωτάκης, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής, έλαβε το Honorary Doctorate by the Mediterranean University of Marseille “Docteur Honoris Causa de l’ Universite de la Mediterranee”, Marseille, Freance).
 •  Παναγιώτης Βάρδας, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής, εκλέχθηκε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας.

 

 

 

2009  

 • Θεόδωρος-Πέτρος Ρακιτζής, Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής, έλαβε το ERC Starting Grant (2009-2014) για την εργασία: “Time-resolved Ring-Cavity-Enhanced Polarization Spectroscopy (TRICEPS). (2009-2014).
 • Στέφανος Τραχανάς, Διδάσκων του Φυσικού Τμήματος και Δ/ντής του Κέντρου Ανοικτών Διαδικτυακών μαθημάτων Mathesis έλαβε το εκδοτικό βραβείο του περιοδικού «Διαβάζω».
 • Αλέξης Πολίτης, Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας, έλαβε το Βραβείο Αριστείας για τη δημιουργία της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης Νεολελληνικών Σπουδών «Ανέμη».
 • Αλέξης Πολίτης, Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας, έλαβε Τιμητική Διάκριση βέλτιστης πρακτικής για την ποιότητα του έργου «Ανταίος»: Ενιαίο Ηλεκτρονικό Ευρετήριο Βασικών εγχειριδίων Νεοελληνικών Σπουδών.
 • Ιωάννης Παλλήκαρης, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής, μετά από ψηφοφορία των αναγνωστών των Νέων για το πρόσωπο της χρονιάς 2009 έλαβε την δέκατη θέση.

 

 

 

2008

 •  Μαρίνα Δετοράκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας, πήρε το Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών στην τάξη των Γραμμάτων και των Τεχνών του βιβλίου της «Le Martyre de Saint Arethas et de ses compagnons”, Έπαθλο Μιχαήλ και Ιωάννη Κασαρά.

 

 

 

2007

 •  Μαρίνα Δετοράκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας, βραβεύτηκε για το βιβλίο της «Le Martyre de Saint Arethas et de ses compagnons”, Παρίσι.

 

 

2006

 • Αναστάσιος Νικολαϊδης, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας, έλαβε το Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών για το βιβλίο «Σενέκα, Επιστολή 90, Αθήνα , 2002».

 

 

2005

 •  Ελευθέριος Οικονόμου, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής, έλαβε το Descartes Prize. (the highest E.U. award for cooperative research). Επίσης, το βιβλίο Ε.Ν Economou “Green’s Functions in Quantum Physics που έχει λάβει 2319 citations, κατετάγη από τον εκδοτικό οίκο Springer-Verlag μεταξύ των 40 διάσημων εκδόσεών του για το χρονικό διάστημα 1842-2005.
 • Αγγέλα Καστρινάκη, Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας, έλαβε το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου για τη μονογραφία «Η λογοτεχνία στην ταραγμένη δεκαετία 1940-1950».

 

2004

 • Ελευθέριος Οικονόμου, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής, έλαβε τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων.
 • Κωνσταντίνος Φωτάκης, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής, έλαβε το “Leadership Award” of the Optical Society of America (OSA).
 • Θεόδωρος Χατζηπανταζής, καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας, έλαβε το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμη Βασίλη Ξανθόπουλου-Στέφανου Πνευματικού από το ΙΤΕ.
 • Αναστασία Νάτσινα, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας, έλαβε το Βραβείο «Constantine Trypanis Award” (Hellenic Foundation Award 2004)για την καλύτερη διδακτορική διατριβή στην Μεγάλη Βρετανία στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία.
 • Ελευθέριος Ζούρος, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας, έλαβε το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας «Στέλιος Πηχωρίδης» από το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

 

 

2003

 • Παναγιώτης Λαμπρόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής, έλαβε το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις Μνήμην Ξανθόπουλου-Πνευματικού (ΙΤΕ).

 

 

 

2002

 • Ο Στέφανος Τραχανάς, Διδάσκων του Φυσικού Τμήματος και Δ/ντής του Κέντρου Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

 

 

2000

 • Αγγέλα Καστρινάκη, Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας, πήρε το Βραβείο Ιπεκτσί για τις μελέτες «Το 1922 και οι λογοτεχνικές αναθεωρήσεις» και «η εμπειρία της νίκης και η μυθοποίηση της ήττας. Εικόνες του Τούρκου στο έργο του Καζαντζάκη».

 

 

1994

 • Ελευθέριος Οικονόμου, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής, έλαβε το Honorary Doctorate from Ecole Polytechnique de Grenoble. Επίσης είναι ιδρυτής (με άλλους συναδέλφους) του ΙΤΕ και πρώτος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΤΕ επί μια εικοσαετία (1983-2004).
 • Παναγιώτης Λαμπρόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής, υπήρξε Πρόεδρος του Εθνικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Έρευνας (ΕΛΣΕ) (1994-1997). Επίσης υπήρξε Πρόεδρος του Division “European Group on Atomic Systems (EGAS)” of the European Physical Society.

 

 

1999

 • Η Αθηνά Καβουλάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας, έλαβε το Βραβείο-Εύφημος μνεία Conington Prize – Honorable Mention. 

 

 

 

1998

 

 • Αθηνά Καβουλάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας, έλαβε το Βραβείο The Hellenic Foundation 13thh Annual A-Ward (1998) for the best Doctoral Thesis in the UK in Ancient/Classical Literature.

 

 

1993

 • Κωνσταντίνος Σπανουδάκης, Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας, έλαβε το Βραβείο του Σχολείου Ελληνικών και Λατινικών Σπουδών και Αρχαίας Ιστορίας του Πανεπιστημίου του St Andrews (UK) επί τρία έτη (1993-1996).
 (67)
Συγχρηματοδοτούμενα Έργα (92)
 (72)
 (93)
 (71)
 (69)
 (90)
 (89)
Κέντρο Υποστήριξης Διδασκαλίας και Μάθησης (88)