Διακρίσεις Μελών Π.Κ.

2022

  • Ιάκωβος Κολοκάσης, υποψήφιος Διδάκτορας του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης, έλαβε μία από τις εξαιρετικά ανταγωνιστικές υποτροφίες της Meta (Facebook) για το 2022.
  • Ιωάννης Τσαμαρδίνος, Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης, είναι ένας από τους 166 ερευνητές στην Ευρώπη, και ο μόνος από την Ελλάδα, που βραβεύτηκαν πρόσφατα από το European Research Council (ERC) με έργο “Proof of Concept”.
  • Μαρία Παπαδοπούλη, Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ στο Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ, συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των ερευνητριών Stars in Computer Networking and Communications του 2021.
  • Χρήστος Λιονής, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, είναι μέλος της οκταμελούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων του European Medicines Agency (EMA) για τα εμβόλια.
  • Σταμάτιος Παπαδάκης, διδάσκων και μεταδιδακτορικός ερευνητής του Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, συμπεριλήφθηκε στους κορυφαίους ερευνητές (2%) παγκοσμίως για το 2020 σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Stanford. 

2021

  • Αριστείδης Τσατσάκης, Καθηγητής Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, έλαβε το αναμνηστικό μετάλλιο “130 years of the Federal Scientific Center of Hygiene named after F.F.Erisman”.
  • Χρήστος Λιονής, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, εξελέγη  ως Πρόεδρος του Δικτύου για την Ψυχική Υγείας (WONCA Working Party on Mental Health) της Παγκόσμιας Εταιρείας για τη Γενική/Οικογενειακή Ιατρική (WONCA).
  • Γεώργιος Σουρβίνος, Καθηγητής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, εξελέγη ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ενιαίας Υγείας (One Health Greece).
  • Βασιλική Φωσκόλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ορίστηκε Μέλος της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας.
  • Μανώλης Γαλανάκης, Καθηγητής Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, εξελέγη ως President Elect στην European Society for Paediatric Infectious Diseases. 
  • Χρήστος Λιονής, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ανανεώθηκε η θητεία του ως Επισκέπτης Καθηγητής (Visiting Professor) στο Department of Health, Medicine and Caring Sciences, University of Linkoping, Sweden.
  • Αλέξανδρος Τσούρος, Υποψήφιος Διδάκτωρ του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, κατατάχθηκε πρώτος μεταξύ των 227 υποψηφίων διδακτόρων στην περιοχή των Φυσικών Επιστημών στο πρόγραμμα υποτροφιών ΕΛΙΔΕΚ για υποψήφιους διδάκτορες. 
  • Αλέξανδρος Σπηλιώτης, Διδακτορικό Δίπλωμα Φυσικής 2020, έλαβε το «Βραβείο Μιλτιάδη Καράτζη» από το Σύλλογο Φίλων του Ι.Τ.Ε. για τη διδακτορική διατριβή που εκπόνησε υπό την επίβλεψη του καθηγητή του Τμήματος Φυσικής Πέτρου Ρακιτζή.
  • Θεοχάρης Λάμπρου, Υποψήφιος Διδάκτωρ στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, δημοσίευσε μέρος της πειραματικής έρευνάς του στο εξαιρετικά υψηλής απήχησης περιοδικό Nature Physics (vol. 17, pp. 1104-1108). 
  • Δημήτριος Καλτσάς, κάτοχος Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Π.Μ.Σ. «Προχωρημένη Φυσική» 2021 (συνεχίζει υποψήφιος Διδάκτωρ), και Ιωάννης Κόμης, Υποψήφιος Διδάκτωρ στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, δημοσίευσαν μέρος της θεωρητικής έρευνάς τους στο πλαίσιο εκπόνησης μεταπτυχιακής και διδακτορικής διατριβής αντίστοιχα, στο εξαιρετικά υψηλής απήχησης περιοδικό Science (vol. 372, pp. 72-76). Οι διατριβές εκπονούνται υπό την επίβλεψη του επίκουρου καθηγητή του Τμήματος Φυσικής Κωνσταντίνου Μακρή.
  • Ξενοφών Δημητρόπουλος, μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης, απέσπασε το βραβείο καλύτερης εργασίας (Best Paper Award) στο διεθνές συνέδριο ACM SIGCOMM 2021. 
  • Η εταιρεία τεχνοβλαστός του Πανεπιστημίου Κρήτης,  JADBio (https://www.jadbio.com), τιμήθηκε με το 1ο βραβείο στην κατηγορία «Τεχνοβλαστός (Spin-off) της χρονιάς». Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της JADBio, είναι ο Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης, Δρ. Ιωάννης Τσαμαρδίνος.
  • Το βραβείο «Κοινωνικής Συνεισφοράς» απένειμε το Ίδρυμα Λάτση στην νεοφυή επιχείρηση ORamaVR (https://www.oramavr.com). Η ORamaVR είναι ένας τεχνοβλαστός, εταιρεία έντασης γνώσης του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ που στοχεύει να επιταχύνει την παγκόσμια μετάβαση στην Ιατρική Εκπαίδευση Εικονικής Πραγματικότητας, προσφέροντας μια πλατφόρμα δημιουργίας ιατρικής εικονικής προσομοίωσης και εκπαίδευσης δεξιοτήτων με αξιολόγηση των ικανοτήτων. Μεταξύ των συνιδρυτών της ORamaVR είναι οι καθηγητές του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών, Δρ. Γιώργος Παπαγιαννάκης και Δρ. Παναγιώτης Τραχανιάς. Τo 80% της τεχνικής ομάδας της ORamaVR προέρχεται από το Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης.
  • Στην ερευνητική ομάδα του εργαστηρίου Μεταφραστικής Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, που συντονίζει ο Αναπληρωτής  Καθηγητής Παθ. Ογκολογίας Ιωάννης Σουγκλάκος απονεμήθηκαν το 1ο βραβείο καλύτερης ερευνητικής ανακοίνωσης στο Πανελλήνιο Συνέδριο Ογκολογίας, καθώς και το βραβείο καλύτερης ελεύθερης ανακοίνωσης στο Πανελλήνιο συνέδριο Παθολογικής – Ανατομικής. 
  • Ιωάννης Σουγκλάκος, Αναπληρωτής  Καθηγητής Παθ. Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ορίστηκε αναπληρωματικό μέλος της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας συμφώνως με τη από 7/12/2020 υπουργική απόφαση Α1β/Γ.Π.77646.
  • Νίκος Σταμπολίδης, Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, εξελέγη ως πρώτος Γενικός Διευθυντής του Μουσείου Ακροπόλεως.
  • Νίκος Παπαδάκης, Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθυντής του Κέντρου Πολιτικής Έρευνας και Τεκμηρίωσης (ΚΕΠΕΤ) και Αν. Διευθυντής του Κέντρου Ερευνών και Μελετών για τις Ανθρωπιστικές, τις Κοινωνικές και τις Επιστήμες της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κρήτης (ΚΕΜΕ-ΠΚ), έλαβε τον τίτλο του Distinguished Visiting Professor στο Zhengzhou University (ZZU) της Κίνας και ειδικότερα στην Academy of Globalization and Education Policy (AGEP) του ZZU.
  • Δημήτρης Πλεξουσάκης, Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης, επανεξελέγη Διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.
  • Ιωάννης Δαμηλάκης, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, έλαβε την τιμητική πρόσκληση να συμμετέχει ως μέλος στην Διεθνή Επιτροπή Ακτινοπροστασίας (International Commission on Radiological Protection, ICRP, https://www.icrp.org/index.asp). 
  • Νίκος Κομοντάκης, Βαγγέλης Μαρκάτος, Ιωάννης Τόλλης, Γιάννης Στυλιανού, Βασίλης Χριστοφίδης, Κωνσταντίνος Στεφανίδης και Δημήτρης Πλεξουσάκης, οι επτά καθηγητές του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης, συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των καθηγητών πληροφορικής στην Ελλάδα με τις περισσότερες βιβλιογραφικές αναφορές στο ερευνητικό τους έργο. https://www.guide2research.com/scientists/ GR
  • Στα Τομεακά Επιστημονικά Συμβούλια (Τ.Ε.Σ.) ορίστηκαν να συμμετέχουν τα ακόλουθα μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Κρήτης:
  • Δημήτριος Πλεξουσάκης, Καθηγητής του Τμήματος επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής/ΙΤΕ, Αντιπρόεδρος ΙΤΕ ως Πρόεδρος του Τ.Ε.Σ. Επιστημών Πληροφορικής.
  • Αναστασιάδης Σπυρίδων, Καθηγητής του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Laser/ΙΤΕ, ως Αντιπρόεδρος του Τ.Ε.Σ. Επιστημών Μηχανικών.
  • Χαρμανδάρης Βασίλειος, Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστροφυσικής/ΙΤΕ ως Μέλος του Τ.Ε.Σ. Φυσικών Επιστημών και Μαθηματικών.
  • Ιωάννης Τσαμαρδίνος, Καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης και Ιδρυτής της νεοφυούς επιχείρησης JADBio, ως Μέλος του Τ.Ε.Σ. Πολιτικής Δεδομένων και Τεχνητής Νοημοσύνης.
  • Σταυρούλα Τσινόρεμα, Καθηγήτρια Σύγχρονης Νεότερης Φιλοσοφίας και Βιοηθικής του Πανεπιστημίου Κρήτης ορίστηκε ως μέλος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής που συστάθηκε με τον νόμο 4780/2021 (Α΄ 30).
  • Κωνσταντίνος Στεφανίδης, Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών  του Πανεπιστημίου Κρήτης, διορίστηκε με ευρεία πλειοψηφία στη θέση του προέδρου της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας.  
  • Χρήστος Λιονής, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, συμμετείχε σε ομάδα εμπειρογνωμόνων που προσκάλεσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας για θέματα σχετικά με τη μεταρρύθμιση της ψυχικής υγείας.
  • Χαράλαμπος Σαββάκης, Ομότιμος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Συνεργαζόμενος Ερευνητής στο Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ», εξελέγη από τη Γενική Συνέλευση του ΕΛΙΔΕΚ μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος για τον Τομέα της Ιατρικής και των Επιστημών Υγείας.
  • Βασίλης Χαρμανδάρης, Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθυντής του Αστεροσκοπείου Σκίνακα και του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του ΙΤΕ, εξελέγη Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του δικτύου OPTICONRadioNet PILOT.
  • Σταμάτιος Παπαδάκης, Διδάσκων του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης (Π.Τ.Π.Ε.) του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρώην μεταδιδάκτωρ του Τμήματος, σύμφωνα με την μελέτη “Updated science-wide author databases of standardized citation indicators 2020”, συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους επιστήμονες στον κόσμο, με βάση τον αντίκτυπο του δημοσιευμένου έργου του μέχρι το τέλος του 2019.
  • Ευάγγελος Μαρκάτος, Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης, εξελέγη από τη Γενική Συνέλευση του ΕΛΙΔΕΚ μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος για τον Τομέα των Μαθηματικών και της Επιστήμης της Πληροφορίας.
  • Ειρήνη Γκόλφη, μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης,  αναδείχτηκε νικήτρια του «Εθνικού Διαγωνισμού Καλύτερης Διπλωματικής - Μεταπτυχιακής Εργασίας στον τομέα της Επιστήμης και Τεχνολογίας της Συμπυκνωμένης Ύλης και των Υλικών» για το έτος 2020.
  • Γεώργιος Νότας, Αναπληρωτής Καθηγητής Επείγουσας Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, έλαβε το 4ο Βραβείο στον 11ο Διαγωνισμό Καινοτομίας και Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας (NBG Business Seeds 2021) σε συνεργασία με ομάδα του Ινστιτούτου πληροφορικής του ΙΤΕ  για την καινοτόμο ψηφιακή πλατφόρμα «Time is Brain».
  • Εμμανουήλ Περβολαράκης, μεταπτυχιακός φοιτητής  Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών του Πανεπιστημίου Κρήτης, αναδείχθηκε δεύτερος νικητής του «Εθνικού Διαγωνισμού Καλύτερης Διπλωματικής - Μεταπτυχιακής Εργασίας στον τομέα της Επιστήμης και Τεχνολογίας της Συμπυκνωμένης Ύλης και των Υλικών» για το έτος 2020. 
  • Αργυρώ Σπινθάκη, υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, έλαβε το 2ο βραβείο «Βιργινία Μανασάκη» για την διδακτορική διατριβή της με θέμα: "Inorganic Scaling and its mitigation in geothermal systems". 
  • Γιώργος Ιωακειμίδης, Μάνος Παπαδογιαννάκης, Γιώργος Παντελάκης, Ανδρέας Σίσκος, Αντώνης Παραγιουδάκης, Eltjon Qefalija, Μυρσίνη Γκολέμη, Γιάννος Ευρώρου, Ανδρέας Θεοφάνους, Πασχάλης Μπέκος, Ραφαήλ Τσίρμπας, και Αντώνης Χαρίτων, φοιτητές του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης κατέκτησαν τη δεύτερη θέση είναι στον ετήσιο διαγωνισμό “Capture the Flag” με την καθοδήγηση των καθηγητών τους κ.κ. Βαγγέλη Μαρκάτου και Χάρη Μανιφάβα

2020

  • Γλυκερία Ρούβα, υποψήφια διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, έλαβε ερευνητική επιχορήγηση για την ερευνητική της πρόταση «Ανοσολογική απάντηση και ανίχνευση πολυμορφισμών του γονιδίου της δεσμογλεΐνης-1 σε παιδιά με σταφυλοκοκκικό αποφολιδωτικό σύνδρομο» από την Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικών.
  • Γεώργιος Σουρβίνος, Καθηγητής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, εξελέγη ως  μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Ιολογίας (European Society for Clinical Virology).
  • Κώστας Βλασόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας: Εταίρος (fellow) του Center for Hellenic Studies, Washington DC, Απρίλιος – Μάιος 2020.
  • Μαρία Γεωργοπούλου, απόφοιτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης απονεμήθηκε το Βραβείο Αριστείας που απονέμει κάθε χρόνο ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου στον πρώτο σε βαθμολογία από τους αποφοιτούντες της Ιατρικής Σχολής. 
  • Νεκτάριος Ταβερναράκης, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, εξελέγη ομόφωνα  στη θέση του Διευθυντή της Κεντρικής Διεύθυνσης και Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).
  • Γιάννης Μαρκετάκης, απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης (προπτυχιακού και μεταπτυχιακού προγράμματος, πρώτος συγγραφέας της εργασίας) και Γιάννης Τζίτζικας, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος (δεύτερος συγγραφέας της εργασίας) απέσπασαν το Βραβείο Καλύτερης Εργασίας (Best Paper Award) στο 14ο Διεθνές Συνέδριο Έρευνας στα Μεταδεδομένα και τη Σημασιολογία (14th Metadata and Semantics Research Conference, MTSR 2020).
  • Γιώργος Κοχιαδάκης, Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, εξελέγη Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας για το χρονικό διάστημα από το Φεβρουάριο του 2021 έως το Φεβρουάριο του 2023.
  • Αννίτα Λουλούπη,  απόφοιτος του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, νέα ερευνήτρια βιοχημικός έλαβε το βραβείο του Marthe Vogt, του ερευνητικού οργανισμού Forschungsverbund Berlin e.V (FVB) του Βερολίνου, για «την ξεχωριστή συνεισφορά της στη θεμελιώδη κατανόηση της βιολογίας του RNA».
  • Αριστείδης Τσατσάκης, Καθηγητής Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης,  Κωνσταντίνος Στούμπος, Αναπληρωτής Καθηγητής Επιστήμης Νανοϋλικών του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών της ΣΘΕΤΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης συμπεριλαμβάνονται στους έντεκα (11) συνολικά Έλληνες πανεπιστημιακούς και ερευνητές, των οποίων το ερευνητικό έργο διακρίνεται για την διεθνή του απήχηση. Η παραπάνω διάκριση προκύπτει από το δημοσιευμένο κατάλογο με τίτλο «The Highly Cited Researchers», που συνέταξε οργανισμός Thomson Reuters. 
  • Ελευθέριος Ζούρος, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτη, βραβεύθηκε με το φετινό Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας εις μνήμην των Βασίλη Ξανθόπουλου και Στέφανου Πνευματικού.
  • Αρετή Μούρκα, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο ΙΗΔΛ-ΙΤΕ, με Πτυχίο και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και PhD από το University of St. Andrews, επιλέχθηκε για το ετήσιο ημερολόγιο (2021 Women in Optics Planner) της Διεθνούς Εταιρείας Οπτικής και Φωτονικής (SPIE, the international society for optics and photonics) μαζί με άλλες 24 επιστήμονες από όλο τον κόσμο που διεξάγουν έρευνα με παγκόσμιο αντίκτυπο.
  • Νεκτάριος Ταβερναράκης, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης και Πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ),  εξελέγη ομόφωνα στη θέση του Αντιπροέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (European Research Council – ERC). 
  •  Ελένη Παπαδάκη, Καθηγήτρια Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, τιμήθηκε ως πρόσωπο του μήνα από την European Hematology Association για την συνεργασία της στην Αιματολογία σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο.
  • Λευτέρης Οικονόμου, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, τιμήθηκε με το «Βραβείο Ηθικής Τάξεως» του Δήμου Ηρακλείου για το έτος 2020. 
  •  Τζελίνα Χαρλαύτη, Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθύντρια του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, επικεφαλής του Κέντρου Ναυτιλιακής Ιστορίας έλαβε το βραβείο "Ευκράτη 2019" για την προβολή της Ελληνικής Ναυτιλίας. 
  • Νεκτάριος Ταβερναράκης, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Έρευνας και Τεχνολογίας, εκλέχθηκε Μέλος του Διοικητικού Συμβούλιου του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας.
  • Νίκος Σταμπολίδης, Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Δ/ντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο κοινού “Youniversal” από το διεθνή φορέα «Global Fine Arts Awards” για την επιμέλεια της έκθεσης «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και Πηλός» που πραγματοποιήθηκε το 2019, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
  • Σπύρος Αναστασιάδης, Καθηγητής του Τμήματος Χημείας της Σχολής Θετικών & Τεχνολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης και Δ/ντής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας εξελέγη ως μέλος του Συμβουλίου Αξιολόγησης και Πιστοποίησης  (ΣΑΠ) της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ).
  • Άρης Τρίτσης, Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Έρευνας, έλαβε βραβείο  για τη διατριβή του από την Ευρωπαϊκή Αστρονομική Εταιρεία (https://eas.unige.ch/merac_prizes.jsp). Το βραβείο αυτό αποτελεί την ύψιστη διάκριση της Ευρωπαϊκής Αστρονομικής κοινότητας για σπουδές διδακτορικού επιπέδου.
  •  Ηλέκτρα Γκιζελή, Καθηγήτρια του Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης και επικεφαλής του Εργαστηρίου Βιο-αισθητήρων του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, επιλέχθηκε για χρηματοδότηση από το ιδιαίτερα ανταγωνιστικό Human Frontier Science Program (HFSP) και θα συντονίσει το έργο με τίτλο «Αυτο-οργάνωση και βιο-μηχανικές ιδιότητες της ενδοσωματικής μεμβράνης».
  • Μιχάλης Φασουλάκης, μεταπτυχιακός φοιτητής έλαβε το ERCIM Alain Bensoussan fellowship για μεταδιδακτορική έρευνα στο CWI, το Εθνικό Κέντρο Μαθηματικών και Πληροφορικής της Ολλανδίας.
  • Ελένη Παπαδάκη, Καθηγήτρια Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, εξελέγη ως  Προέδρος της Επιτροπής των Μελών της Ευρωπαϊκής Αιματολογικής Εταιρείας.

2019

  • Νεκτάριος Ταβερναράκης, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Έρευνας και Τεχνολογίας,  εξελέγη ως Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών  στην Έδρα της Νευροβιολογίας-Βιολογίας της Γήρανσης.
  • Γεώργιος Σουρβίνος, Καθηγητής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, εξελέγη ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Ιολογίας.
  • Δημήτρης Βλασσόπουλος, Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης & Τεχνολογίας Υλικών του Πανεπιστημίου Κρήτης έλαβε το μετάλλιο Bingham. 
  • Ανδρέας Φουντουλάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, εκλέχθηκε ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (board) της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εταιρειών Κλασικών Σπουδών (FIEC) με έδρα την Ελβετία.
  • Γεώργιος Νότας, Αναπληρωτής Καθηγητής Επείγουσας Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης,  έλαβε το 1ο Βραβείο στο Διαγωνισμό Hacking Health Athens  σε συνεργασία με ομάδα Ινστιτούτου πληροφορικής του ΙΤΕ για την κατασκευή εφαρμογής με το πρότυπο IPS για την προνοσοκομειακή και ενδονοσοκομειακή ταχύτερη διαχείριση των περιστατικών αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων.
  • Ευάγγελος Καραδήμας, Καθηγητής του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης ορίστηκε από τον Αύγουστο 2019 (έως τον Αύγουστο 2022) Πρόεδρος της European  Health Psychology Society.
  • Μιχάλης Μουνταντωνάκης, διδακτορικός φοιτητής  του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών,  κέρδισε το βραβείο του καλύτερου poster του ΙΤΕ-ΙΠ στη 12η Επιστημονική Διημερίδα του ΙΤΕ (Πάτρα, 15- 16 Οκτωβρίου 2019),  για την εργασία:  Michalis Mountantonakis and Yannis Tzitzikas, Services for Connecting and Integrating Big Number of Datasets.
  • Γεώργιος Σουρβίνος, Καθηγητής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, εξελέγη ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ορίστηκε μέλος του Δ.Σ. του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ)
  • Παναγιώτα Φατούρου, Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών εξελέγη ως νέα Πρόεδρος στο ACM Europe Council (Association for Computing Machinery). Ο οργανισμός ACM  είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός επαγγελματιών σχετιζόμενων με υπολογιστικά θέματα: www.acm.org.
  •  Ιωάννης Τζίτζικας, Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών έλαβε το βραβείο "Recognized Reviewer" στο "41th European Conference on Information Retrieval - ECIR 2019 in Cologne", ένα από τα πιο έγκυρα συνέδρια της περιοχής της Ανάκτησης Πληροφοριών – Information  Retrieval. 
  • Χρήστος Λιονής, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ορίστηκε μέλος της Eπιτροπής Εμπειρογνωμόνων αποτελεσματικές επενδύσεις στον τομέα υγείας (Expert Panel on effective ways of investing in health) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα επόμενεα τρία χρόνια.
  • Γεώργιος Νότας, Αναπληρωτής Καθηγητής Επείγουσας Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, έλαβε το   1ο Βραβείο «Αντίκτυπου στη Βελτίωση Υπηρεσιών Υγείας» σε συνεργασία με ομάδα Ινστιτούτου πληροφορικής του ΙΤΕ στο Διαγωνισμό Athens Health Datathon, υπό της αιγίδα της Ιατρικής Εταιρίας Αθηνών, της Ελληνικής εταιρίας Μελέτης Εφαρμογών Πληροφορικής Υγείας και Ελληνικού Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών για την μελέτη στα δεδομένα του εθνικού συστήματος συνταγογράφησης με θέμα «Δυνητικά Ακατάλληλη Συνταγογράφηση Φαρμάκων στους Ηλικιωμένους – MedIcatioN mIsuse iN old aGe [MINING]».

2018

  • Σπύρος Αναστασιάδης, καθηγητή του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Laser του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας , εξελέγη ως Επισκέπτης Καθηγητής Mary Shepard B. Upson της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κορνέλ (Cornell) των ΗΠΑ για το Ακαδημαϊκό Έτος 2018 - 2019.
  • Αντώνης Αναστασόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Οθωμανικής Ιστορίας, εξελέγη ως αντιπρόεδρος της διεθνούς ένωσης οθωμανολόγων CIÉPO (Comité International d’Études Pré-Οttomanes et Ottomanes).

2017

  • Σπύρος Αναστασιάδης, Καθηγητής του Τμήματος Χημείας εξελέγη  Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Πολυμερών 2018-2019.
  • Χρήστος Λιονής, Καθηγητής της Γενικής Ιατρικής  και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, απονεμήθηκε ο τίτλος του Fellow από την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία.
  • Ηλέκτρα Γκιζελή, Καθηγήτρια του  Τμήματος Βιολογίας έλαβε το 
    - 1ο Βραβείο στο διαγωνισμό «2016 Αριστεία Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας»
    - UK Patent Application No. 1709659.5, detecting nucleic acids in impure samples with an acoustic wave sensor.
  • Ηλίας Κολοβός, Επίκουρος Καθηγητής Οθωμανικής Ιστορίας του Τμήματος  Ιστορίας και  Αρχαιολογίας έγινε Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του πάγιου διεθνούς οθωμανολογικού συνεδρίου-ένωσης ICOSEH (International Congress of Ottoman Social and Economic History).
  •  Γεώργιος Κυριακίδης, Καθηγητής του τμήματος Φυσικής εξελέγη
    - Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Εταιρείας Έρευνας Υλικών (E-MRS) 2017-2019
    - Adjunct Professor, School of Computing & Engineering, University of Huddersfield.
  • Στέργιος Πυρίντσος, Αναπληρωτής Καθηγητής του τμήματος  Βιολογίας
    - ΟΒΙ – 20170100250 – Εθνική πατέντα.
    - Βραβείο επιχειρηματικότητας στην κατηγορία «Ερευνητικό Έργο σε Πανεπιστήμια».
    - Health Care Business Awards 2017.
  • Παύλος Σαββίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών έλαβε το Βραβείο Έρευνας ΙΤΕ 2017.
  • Μιχαήλ Ταρουδάκης, Καθηγητής του Τμήματος  Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών έλαβε το Βραβείο "Caraola" της Ισπανικής Ακουστικής Εταιρείας.
  • Aριστείδης Τσατσάκης, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής έλαβε τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα στο FEFU  και στο Carol Davila.
  • Nεκτάριος Ταβερναράκης, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής έλαβε το Βραβείο Galien Scientific Research Award.
  • Κωνσταντίνος Τάσσης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, έλαβε την  δωρεά του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» για το πρόγραμμα PASIPHAE (ερευνητικό πρόγραμμα).
  • Οδυσσέας Ζώρας, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητής  έλαβε Τιμητική Διάκριση, από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Sergio Mattarella με το Σταυρό του Αξιωματούχου της Λεγεώνας της Τιμής. 
  • Η Θεατρική Ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης με το έργο «Τι Φάση?» έλαβε σημαντική διάκριση στο 7ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ιεράπετρας, τον Οκτώβριο του 2017. Συγκεκριμένα απέσπασε τα παρακάτω κορυφαία βραβεία: 
    • Βραβείο Α’ καλύτερης Παράστασης 
    • Βραβείο Κοινού 
    • Βραβείο Σκηνοθεσίας (Γιώργος Αντωνάκης) 
    • Βραβείο Κινησιολογίας (Στεφανία Σπυροπούλου) 
    • Βραβείο Έντυπου Προγράμματος (Χρυσόστομος Σπετσίδης) 
    • Βραβείο Αφίσας (Χρυσόστομος Σπετσίδης) 
  • Νίκος Σταμπολίδης, Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, έλαβε το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας «Στέλιος Πηρχωρίδης» (2015-2016)
  • Αχιλλέας Γραβάνης, Καθηγητής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ορίστηκε ως συνεργαζόμενος Κύριος Ερευνητής της εταιρείας βιοτεχνολογίας Emulate του Πανεπιστημίου Harvard και συνεργαζόμενος Καθηγητής Έρευνας του Κέντρου Ανάπτυξης Φαρμάκων του Πανεπιστημίου Northeastern.

2016

  • Χρήστος Λιονής, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής - Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έλαβε το Βραβείο (Fellowship) της WONCA (World Organisation of Family Doctors) "Awarded WONCA fellowship in appreciation of service to WONCA and to family medicine globally".
  • Σπύρος  Καμβύσης, Καθηγητής  του Τμήματος Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών έλαβε το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών "Αριστείδου Φωτίου Πάλλα".
  • Γεώργιος Πετεκίδης, Καθηγητής του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών πήρε το Βραβείο "FRIEDRICH WILHELM BESSEL RESEARCH AWARD" του Ιδρύματος  Humboldt.
  • Μιχαήλ Ταρουδάκης, Πρώην Πρύτανης & πρώην Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών - Καθηγητής του Τμήματος Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών έγινε Πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Ακουστικής. Επίσης, έλαβε το Δίπλωμα «Αναγνώρισης Δραστηριότητας» από την Πορτογαλική ακουστική Εταιρεία σε αναγνώριση της συμβολής του στην Ακουστική Επιστήμη.
  •  Αριστείδης Τσατσάκης, Καθηγητής Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής έγινε Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας.
  • Το Κέντρο Υποδομών και Υπηρεσιών ΤΠΕ και  ο Ιωάννης Γ. Τόλλης, Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών και Δ/ντής του Κέντρου Υποδομών και Υπηρεσιών ΤΠΕ, Επιστημονικά Υπεύθυνος του έργου  «Κεντρικό Μητρώο Ελληνικών Ανοικτών Μαθημάτων» (opencourses.gr) έλαβαν το βραβείο «2016 Open Education Award for Excellence» στην κατηγορία Creative Ιnnovation από τον διεθνή οργανισμό Open Education Consortium. 
  • Μαρία Κανακίδου Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Χημείας της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών βραβεύτηκε με το Μετάλλιο Vilhelm Bjerknes της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών.
  • Νίκος Μιχαλόπουλος, Καθηγητής του Τμήματος Χημείας και Διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, βραβεύτηκε από την ECOCITY με το Βραβείο Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας “Οικόπολις 2016” για το συνολικό του Επιστημονικό Έργο.
  •  Ελένη Παπαδάκη Καθηγήτρια Αιματολογίας της Ιατρικής, εκλέχτηκε  μετά από ψηφοφορία στο συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Αιματολογικής Εταιρείας (Council on the EHA Bord) για την περίοδο 2014-2020. 
  • Η φοιτητική ομάδα γυναικών βόλεϊ του Πανεπιστημίου και συγκεκριμένα οι παίκτριες Ευτυχία Κλεισιάρη, Βασιλική Σουιτσμέ, Δέσποινα Μπεμπή, Ελένη Πετρακάκη, Κατερίνα Κογεράκη, Εβίνα Μανούρη, Μαρία Μπατζάκη, Μαρία Σκουτέλη, Ευγενία Ακζιώτη, Έφη Κωστούρου και Σοφία Κλαψινού, καθώς ο προπονητής τους κο Νικόλαος Προβιάς, κατάκτησαν την πρώτη θέση στο Παγκόσμιο Διαπανεπιστημιακό Πρωτάθλημα που διενεργήθηκε στη Ρώμη.
  • Ηλίας Κυρίτσης, Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής, έλαβε το Advanced ERC Grant.

2015

  • Κωνσταντίνος Δαφέρμος Καθηγητής,  Πρόεδρος Συμβουλίου Ιδρύματος Πανεπιστήμιου Κρήτης. Κορυφαία διάκριση-Βραβείο AMS-SIAM Norbert Wiener 2016. 
  • Ηλίας Κυρίτσης, Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής, ορίστηκε Deputy Chair of High Energy Physics Board of European Physical Society. (2015-2017).
  • Θεόδωρος-Πέτρος Ρακιτζής, Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής, έλαβε το ERC Proof-of-Concept (PoC) Grant (CHIRALSENSE) (2015-2016) for the construction of a precommercial, cavity-ring-down chiral palarimeter. 
  • Αχιλλέας Γραβάνης, Καθηγητής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, διετέλεσε Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ), υπεύθυνος για τις Επιστήμες Ζωής.
  • Γεώργιος Κυριακίδης, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής, έγινε Adjunct Professor of MEA Dept. CEMR West Virginia University, USA.
  • Στέφανος Τραχανάς, Διδάσκων του Φυσικού Τμήματος και Δ/ντής του Κέντρου Ανοικτών Διαδικτυακών μαθημάτων Mathesis, παρασημοφορήθηκε  από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την διάκριση του «Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα».

2014

  • Ευφημία Τάφα, Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης, έλαβε το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας «Στέλιος Πηχωρίδης» (2013-2014).
  • Δημήτρης Βλασσόπουλος, Καθηγητής του Τμήματος ΤΕΤΥ, έλαβε το Βραβείο Weissenberg της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ρεολογίας.
  • Βασιλική Παυλίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Θεωρητικής Αστροφυσικής του Τμήματος Φυσικής, έλαβε το Ελληνικό Βραβείο L’OREAL-UNESCO στον τομέα των Φυσικών Επιστημών.
  •  Γεώργιος Βασιλικογιαννάκης, Καθηγητής του Τμήματος Χημείας, έλαβε το Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών ¨ΧΙΛΔΕΓΑΡΔ Χήρας Λεωνίδα Ζέρβα».
  • Αχιλλέας Γραβάνης, Καθηγητής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, διετέλεσε Πρόεδρος του Τομεακού Συμβουλίου Επιστημών Ζωής του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ).
  • Μιχαήλ Πασχάλης, Καθηγητής Κλασσικής Φιλολογίας, έλαβε το «Βραβείο Δοκιμίου» και Λογοτεχνικό Βραβείο του ηλεκτρονικού περιοδικού «Ο Αναγνώστης» της Ακαδημίας Αθηνών. Επίσης έλαβε το «Βραβείο Δοκιμίου» για το βιβλίο «Ξαναδιαβάζοντας τον Κάλβο» της Ακαδημίας Αθηνών.
  •  Νεκτάριος Ταβερναράκης, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και Πρόεδρος του ΙΤΕ, ο Νίκος Κούρτης και Βασιλική Νικολετοπούλου Ερευνητές του ΙΤΕ έλαβαν «Το Αρεταίειο Βραβείο Ιατροβιολογικών Επιστημών της Ακαδημίας Αθηνών».
  • Νεκτάριος Ταβερναράκης, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και Πρόεδρος του ΙΤΕ, έγινε μέλος της “Academia Europaea”.
  • Γεώργιος Κυριακίδης, Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής και ΙΤΕ, εκλέχθηκε ως Αντιπρόεδρος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό European Materials Research Society (E-MRS).
  • Ανδρέας Ζέζας, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής, έλαβε το ERC Consolidator Grant.
  • Ιωάννης Παλλήκαρης, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής έγινε Επίτιμο Μέλος της European Academy of Ophthalmology.

2013

  • Ελευθέριος Οικονόμου, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής, έλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Διάσημο της Τάξεως του Φοίνικα.
  • Δημήτριος Γεωργόπουλος, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής, έλαβε το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας «Στέλιος Πηχωρίδης» (2012-2013) από το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

2012

  • Θεόδωρος-Πέτρος Ρακιτζής, Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής, έλαβε το ERC Proof-of-Concept (PoC) Grant (BIOCARDE), (2012-2013) for the construction of a precommercial, microsecond-resolved evanescent-wave cavity ring-down ellipsometer.
  • Στέφανος Τραχανάς, Διδάσκων του Φυσικού Τμήματος και Δ/ντής του Κέντρου Ανοικτών Διαδικτυακών μαθημάτων Mathesis έλαβε το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις Μνήμην Ξανθόπουλου – Πνευματικού (ΙΤΕ).

2011

  • Μιχάλης Ταρουδάκης, Καθηγητής του Τμήματος Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, τιμήθηκε με το Μετάλλιο του «Χρυσού Λέοντος Τάξης» του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, του Μακαριότατου Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρου Β΄.
  •  Μελίνα Ταμιωλάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας, έλαβε Βραβείο για το βιβλίο της Liberte et esclavage chez les historiens grecs classiques, paris, Presses Universitaires Pariw-Sorbonne 2010, από την Association des etudes greques της Γαλλίας (Prix Zappas 2011).
  • Αχιλλέας Γραβάνης, Καθηγητής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, διετέλεσε  Μέλος του Συμβουλίου της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΑΔΙΠ), υπεύθυνος για τις Επιστήμες Ζωής.
  • Ιωάννης Μελισσάς, Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής, επικεφαλής της Μονάδας Χειρουργικών Μεταβολικών Νόσων-Παχυσαρκίας της Κλινικής Χειρουργικής Ογκολογίας, πιστοποιήθηκε από την Διεθνή Ομοσπονδία Χειρουργικής της Παχυσαρκίας (International Federation for the Surgery of Obesity –IFSO) μέσω του European Accreditation Council for Bariatric Surgery (EAC-BS) Ως «Κέντρο Αριστείας» της Βαραϊτρικής και Μεταβολικής Χειρουργικής.
  • Ηλίας Καστανάς, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής, ο Χρήστος Λιονής, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και ο Στέργιος Πυρίντσος, Καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας, ήταν οι εμπνευστές της παρασκευής της κρητικής ασπιρίνης από παραδοσιακό ελαιόλαδο και βουνίσια βότανα. 
  • Γεώργιος Βασιλικογιαννάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Χημείας, έλαβε πενταετή ερευνητική χορηγία (Starting Grants) από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας.

2010

  • Ελευθέριος Οικονόμου, Ομότιμος Καθηγητής του Φυσικού Τμήματος , έλαβε το Βραβείο του Ιδρύματος του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
  • Κωνσταντίνος Φωτάκης, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής, έλαβε το Honorary Doctorate by the Mediterranean University of Marseille “Docteur Honoris Causa de l’ Universite de la Mediterranee”, Marseille, Freance).
  •  Παναγιώτης Βάρδας, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής, εκλέχθηκε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας.

2009 

  • Θεόδωρος-Πέτρος Ρακιτζής, Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής, έλαβε το ERC Starting Grant (2009-2014) για την εργασία: “Time-resolved Ring-Cavity-Enhanced Polarization Spectroscopy (TRICEPS). (2009-2014). 
  • Στέφανος Τραχανάς, Διδάσκων του Φυσικού Τμήματος και Δ/ντής του Κέντρου Ανοικτών Διαδικτυακών μαθημάτων Mathesis έλαβε το εκδοτικό βραβείο του περιοδικού «Διαβάζω».
  • Αχιλλέας Γραβάνης, Καθηγητής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, διετέλεσε  μέλος της Επιτροπής Προγράμματος για την Έρευνα στις Επιστήμες Ζωής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
  • Αλέξης Πολίτης, Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας, έλαβε το Βραβείο Αριστείας για τη δημιουργία της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης Νεολελληνικών Σπουδών «Ανέμη».
  • Αλέξης Πολίτης, Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας, έλαβε Τιμητική Διάκριση βέλτιστης πρακτικής για την ποιότητα του έργου «Ανταίος»: Ενιαίο Ηλεκτρονικό Ευρετήριο Βασικών εγχειριδίων Νεοελληνικών Σπουδών.
  • Ιωάννης Παλλήκαρης, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής, μετά από ψηφοφορία των αναγνωστών των Νέων για το πρόσωπο της χρονιάς 2009 έλαβε την δέκατη θέση.
  • Χρήστος Λιονής, Αναπληρωτής Καθηγητής της Γενικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έλαβε τον τίτλο του Honorary Fellow of the Royal College of General Practitioners, UK.

2008

  •  Μαρίνα Δετοράκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας, πήρε το Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών στην τάξη των Γραμμάτων και των Τεχνών του βιβλίου της «Le Martyre de Saint Arethas et de ses compagnons”, Έπαθλο Μιχαήλ και Ιωάννη Κασαρά.

2007

  •  Μαρίνα Δετοράκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας, βραβεύτηκε για το βιβλίο της «Le Martyre de Saint Arethas et de ses compagnons”, Παρίσι.

2006

  • Αναστάσιος Νικολαϊδης, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας, έλαβε το Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών για το βιβλίο «Σενέκα, Επιστολή 90, Αθήνα , 2002».

2005

  •  Ελευθέριος Οικονόμου, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής, έλαβε το Descartes Prize. (the highest E.U. award for cooperative research). Επίσης, το βιβλίο Ε.Ν Economou “Green’s Functions in Quantum Physics που έχει λάβει 2319 citations, κατετάγη από τον εκδοτικό οίκο Springer-Verlag μεταξύ των 40 διάσημων εκδόσεών του για το χρονικό διάστημα 1842-2005.
  • Αγγέλα Καστρινάκη, Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας, έλαβε το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου για τη μονογραφία «Η λογοτεχνία στην ταραγμένη δεκαετία 1940-1950».

2004

  • Ελευθέριος Οικονόμου, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής, έλαβε τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων.
  • Κωνσταντίνος Φωτάκης, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής, έλαβε το “Leadership Award” of the Optical Society of America (OSA).
  • Θεόδωρος Χατζηπανταζής, καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας, έλαβε το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμη Βασίλη Ξανθόπουλου-Στέφανου Πνευματικού από το ΙΤΕ.
  • Αναστασία Νάτσινα, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας, έλαβε το Βραβείο «Constantine Trypanis Award” (Hellenic Foundation Award 2004)για την καλύτερη διδακτορική διατριβή στην Μεγάλη Βρετανία στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία.
  • Ελευθέριος Ζούρος, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας, έλαβε το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας «Στέλιος Πηχωρίδης» από το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

2003

  • Παναγιώτης Λαμπρόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής, έλαβε το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις Μνήμην Ξανθόπουλου-Πνευματικού (ΙΤΕ).

2002

  • Ο Στέφανος Τραχανάς, Διδάσκων του Φυσικού Τμήματος και Δ/ντής του Κέντρου Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

2000

  • Αγγέλα Καστρινάκη, Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας, πήρε το Βραβείο Ιπεκτσί για τις μελέτες «Το 1922 και οι λογοτεχνικές αναθεωρήσεις» και «η εμπειρία της νίκης και η μυθοποίηση της ήττας. Εικόνες του Τούρκου στο έργο του Καζαντζάκη».

1999

  • Η Αθηνά Καβουλάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας, έλαβε το Βραβείο-Εύφημος μνεία Conington Prize – Honorable Mention.

1998

  • Αθηνά Καβουλάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας, έλαβε το Βραβείο The Hellenic Foundation 13thh Annual A-Ward (1998) for the best Doctoral Thesis in the UK in Ancient/Classical Literature.

1994

  • Ελευθέριος Οικονόμου, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής, έλαβε το Honorary Doctorate from Ecole Polytechnique de Grenoble. Επίσης είναι ιδρυτής (με άλλους συναδέλφους) του ΙΤΕ και πρώτος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΤΕ επί μια εικοσαετία (1983-2004).
  • Παναγιώτης Λαμπρόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής, υπήρξε Πρόεδρος του Εθνικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Έρευνας (ΕΛΣΕ) (1994-1997). Επίσης υπήρξε Πρόεδρος του Division “European Group on Atomic Systems (EGAS)” of the European Physical Society. 

1993

  • Κωνσταντίνος Σπανουδάκης, Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας, έλαβε το Βραβείο του Σχολείου Ελληνικών και Λατινικών Σπουδών και Αρχαίας Ιστορίας του Πανεπιστημίου του St Andrews (UK) επί τρία έτη (1993-1996).
 (67)
Συγχρηματοδοτούμενα Έργα (92)
 (72)
 (93)
 (71)
 (69)
 (90)
 (89)
Κέντρο Υποστήριξης Διδασκαλίας και Μάθησης (88)